2015-03-30


Ne zna se tačan recept za karbonaru i u Italji postoje mnoge njegove verzije. Najčešća je ona koja se pravi sa slaninom sa obraza i vrata svinje, parmezanom ili pekorinom te zavisno od regiona sa bijelim ili crvenim lukom. Ne postoji slaganje čak ni u Italiji koji je recept pravi a mi vam donosimo jednu od brojnih ali isto tako jednu od najukusnijih verzija ovog recepta.


Sastojci za dvije osobe:
220 gr špageta ili tjestenine po želji
150 gr listića slanine
3 jaja
3 češnja bijelog luka (češnjaka)


80 gr tvrdog ovčijeg sira (pekorino) ili parmezana
40 ml maslinovog ulja
3 gr bibera (papra)


 1. Izlupajte troje jaja i dodajte maslinovo ulje te bibera po želji.
 2. Dodajte 60 gr rendanog parmezana. Sve dobro promješajte.
 3. Skuhajte špagete u slanoj vodi bez da ih prekuhate.
 4. Upržite slaninu na laganoj vatri te dodajte bijeli luk. (Slaninu ne smijete prepržiti. pogledajte na videu koliko se slanina treba pržiti)
 5. Dodajte špagete u tavu te promješajte lagano.
 6. Dodajte umak koji ste ranije pripremili sa jajima i parmezanom i odmah sklonite tavu sa vatre. Špagete ne smiju da vam budu ni minutu na vatri jer će vam se onda jaja upržiti.
 7. Servirajte na tanjir i pospite sa parmezanom.


Buon Appetito

Tagged: , ,

3 comments:

 1. Meni predstavlja problem sto recept ne mogu da odstampam i ponesem kod moje mame gde nemam internet, pa sam prinudjena da slikam telefonom ili prepisujem, sto je otezavajuca okolnost, pa cesto i odustanem od pravljenja. Mozete li nam omoguciti da imamo verziju za stampu pa da mogu vise da koristim recepte. Unapred hvala i pozdrav. Recepti su divni!

  ReplyDelete
 2. Meni predstavlja problem sto recept ne mogu da odstampam i ponesem kod moje mame gde nemam internet, pa sam prinudjena da slikam telefonom ili prepisujem, sto je otezavajuca okolnost, pa cesto i odustanem od pravljenja. Mozete li nam omoguciti da imamo verziju za stampu pa da mogu vise da koristim recepte. Unapred hvala i pozdrav. Recepti su divni!

  ReplyDelete
 3. Zdravo Aleksandra. Recept se moze istampati tako sto samo istampate cijelu stranicu.
  Jedini razlog zbog koga se recepti ne mogu kopirati je zbog masovnih Copy/paste blogova koji mi konstantno kradu slike i recepte bez pitanja i objavljuju pod svojim imenom. Posto sam vec nekoliko puta morala da takve blogove prijavim zbog zaštite autorskih prava (sto mi oduzima mnogo vremena) najbolje je da je recept u ovom formatu. Ko ima volju i zelju moze da ga napravi a i da prepiše. I naše mame su imale sveske sa receptima pa sta fali i nama. :)

  ReplyDelete