2015-04-04Znate ono kada želite da napravite nešto kao u restoranu, pekari, piceriji... E tako je meni bilo sa kroasanima... Vjerovala sam da i ja mogu napraviti savršene kroasane... I na kraju sam uspjela.

Sastojci:
500 gr brašna  
50 gr šećera  
250 ml mlake vode  
100 gr maslaca  
14 gr suhog kvasca  
12 gr soli  
250 gr maslaca 
100 gr brašna


Priprema

1.Pomješajte zajedno vodu,šećer i sol. Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto. Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.

2.Masno tijesto: Za masno tijesto nam je potrebno: 250 gr maslaca 100 gr brašna Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat. Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta.

3.Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite. Preklapanja radite kao na videu.

4. Vi možete da slijedite sve ove korake ali tijesto može da vam ne bude dobro na kraju.Trik je u tome da vam tijesto i maslac budu jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd tijesto vam na kraju neće biti dobro. Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata pre pečenja. Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom.

5.Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni. Pecite u pecnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!

Tagged: , , ,

0 comments:

Post a Comment