2015-07-19


Kada upoznate ljude iz nekih drugih dijelova svijeta jedna od vrlo čestih tema razgovora je i ona o  kulinarskim navikama u različitim zemljama.

Kao što možete da pročitate na mome blogu u dijelu ''O meni'', već moja uža porodica ima jako bogatu kulinarsku priču.
Pored kuhanja, jako volim da učim o običajima i istoriji drugih zemalja.

Ove godine smo se za godišnji odmor odlučili da idemo u drugom smjeru i da naučimo nešto i o drugim kulturama. Za odmor uobičajeno idemo kući u Prnjavor, u Hrvatsku ili Crnu Goru na more, u Italiju gdje smo radili i studirali.
Ovaj odmor je planiran na drugi način i sa drugim ciljem i odluka je pala na Francusku i Belgiju.
Tokom ovog odmora smo naučili dosta toga o arhitekturi, istoriji i običajima i postali bogatiji za jedno prelijepo iskustvo.

U Francuskoj smo posjetili tri grada i to Strazbur, Nensi (Nancy) i Metz.

Pekara ili slastičarna u Strazburu

Francuska kuhinja je dijelom slična onoj italijanskoj ali postoje neke jasne razlike.

U skoro svakoj ulici se mogu naći radnje sa tijestima i ona zaista posjeduju nekakvu posebnu eleganciju. Sav taj doživljaj se ne svodi na samo običan odlazak do pekare da se kupi hljeb i kroasan već djeluje kao umjetnost.

Paul, Metz
Kada prolazite pored poslastičarne ili pekare mirisi vas jednostavno očaraju. Više se ne divite samo ukusu tih specialiteta (koji je uvjek neosporan) već eleganciji i stilu koji proizlazi iz same radnje.

Epicerie, Strazbur
Sir i maslac imaju takođe posebno mjesto u njihovoj kuhinji. Na siru se zaista ne štedi.  Enetrier barova ili restorana je jako bogat i nekako dopunjuje cijelu atmosferu. Vjerovatno njihova hrana ne bi djelovala isto da se poslužuje u nekoj drugoj, drugačije osmišljenoj prostoriji.

Le Bouche a Oreille, Nancy
Restorani i barovi su ukrašeni sa posterima, slikama, predmetima, neki od njih zaista nemaju neki poseban smisao ali sve zajedno doprinose nekoj posebnoj atmosferi koju se definitivno može nazvati samo francuskom.
Le Bouche a Oreille, Nancy

Mogu zaista reći da sam se na ovom odmoru prvi put osjaćala kao pravi vegetarijanac jer je gotovo nemoguće naći tipično francusko jelo bez mesa. Moj suprug je bio tu da naruči jela sa mesom i primjetio je da je meso mnogo mekše nego ono koje je probao do sada u drugim zemljama. Neki restorani zaista imaju poseban način služenja mesa.

Le Bouche a Oreille, Nancy

Meso na slici je posluženo na metalnoj kugli.

Aleksandra uživa u svojoj salati

Krompir i sir su česta kombinacija, nešto slično našem zapečenom krompiru sa kajmakom. U Francuskoj ipak sir i dalje preovladava nad ostalim sastojcima.

Taverne Le luxembourg Charleroi
U slučaju da želite da naručite nešto laganije kao salatu (uzimajući u obzir da su u ovo doba godine temeprature visoke i da je gotovo nemoguće jesti tešku hranu) ona dolazi sa mnogo sira tako da je bolje reći da je to sir uz dodatak salate nego salata sa sirom. Svaka vrsta sira je posebna i ima zaista specifičan okus. Neki sirevi zaista imaju vrlo jak okus tako da je moguće konzumirati tek nekoliko grama.

Francuska je poznata po vinima ali ih ovaj put nismo mnogo isprobali jer su temperature bile visoke i jednostavno organizmu nije prijalo vino. Za piće smo uvjek preferirali pivo, limunadu ili običnu vodu.

Jedna činjenica o Francuskoj o kojoj su nam mnogi govorili je da je usluga jako loša tj. konobari ne djeluju ljubazno. Pored toga da veoma mali broj konobara priča engleski, oni se uopšte i ne trude da vas razumiju niti se trude da vam pomognu. Ako vide da ne pričate francuski moguće je i da se neće ni potruditi da vas usluže.

Pakhuis, Ghent
Zemlja koja me definitvno oduševila je Belgija. U Belgiji smo posjetili tri grada Charleroi, Gent i Bruž. Gent (Ghent), prelijep grad u regiji Flandriji me potpuno oduševio, prvenstveno svojom arhitekturom ali i istorijom te duhom. Hrana ima dosta uticaja od francuske kuhinje i meso je jako zastupljeno u ishrani ali isto tako i dosta povrća. Usluga je mnogo bolja nego u Francuskoj i skoro svi pričaju engleski jezik.
Ghent, Belgija

U Belgiji postoji oko 180 pivara (malih i velikih) i svaka proizvodi različitu vrstu piva.
Iako bi nam trebala vjerovatno cijela godina da isprobamo sve vrste piva ona koja smo isprobali su zaista odlična.
Den Amand, Brugge


Svako pivo zaista ima drugačiji okus i ne može se reći da je slično sa onim prethodnim.

Den Amand, Brugge


Svaki dan bi probali po tri do četiri vrste piva i svako je dobro na svoj način. Procenat alkohola je mnogo viši neko kod naših piva i krece se od 7 do čak 12.

Den Amand, Brugge


Hrana u Belgiji je odlična. Moj suprug je uz pomoć Yelp-a (aplikacije koja prikazuje radnje (u ovom slučaju restorane) u datom gradu i uz njih ima rejting prethodnih korisnika) našao restorane po našem ukusu i na to nismo potrošili vrijeme te smo uvjek imali rezervisano mjesto.

Den Amand, Brugge

Imali smo osjećaj da u Belgiji obroci nisu veliki već sasvim dovoljni da se zadovolji te da se ne peoptereti sa hranom.

Čuveni belgijski vafli


Poslastice su im takođe odlične i provladavaju tijesta sa kremama ili kreme različitih okusa služene posebno. Probali smo naravo i čuvene Belgijske vafle.

De Nachtuil, Leuven


U Belgiji je mnogo lakše naći dobro jelo bez mesa koje je jako bogato i ukusno.

Nikada nisam bila ljubitelj restorana i ako nisam na odmoru u restoran idem manje od 5 puta godišnje (baš onda kada moram). Ovo posebno jer nisam ljubitelj mesa i preferiram kako ja kažem ''pravu hranu'', ona prava domaća jela koja se spremaju u običnom domaćinstvu. Na ovom odmoru su mi se jako svidjela tijesta, tj. poslastice napravljene od lisnatog tijesta, sva jela sa sirom i bogata jela sa tjesteninom. Već sam pokušavala da ''skužim'' neka jela i kada budem imala približne recepte podjeliti ću ih sa vama.

Odmor je prošao i vrijeme je da se počne raditi na novim receptima!

:)

2 comments:

  1. Draga Aleksandra zaista sam uzivala u fotografijama. Imali ste vremena da svasta nesto probate. Sve izgleda fantasticno. Bravo !!!
    Pozdrav iz Toronta

    ReplyDelete
  2. Hvala lijepo Jadranka. Zaista ovaj odmor nam je bio najljepsi do sada a i probali smo preukusnu i raznoliku hranu koja nas je odusevila. Lijepo i nezaboravno :)

    ReplyDelete