2016-05-08

Strangolapreti je još jedno od mojih omiljenih jela iz djetinstva a vode porijeklo (oni naši)  sa područija Trentina mada sam sigurna da se slična tjestenina pravi u mnogim dijelovima svijeta. Preci moje mame su se krajem 1800-tih doselili sa područija Trentina a njihovi potomci (domaćice) još uvjek zadržale ovo jelo u kuhinji. Postoje mnoge priče o ovom jelu a jedna je da su se popovi nekada za vrijeme posta ’’davili’’ sa ovim jelom pa od tamo i naziv strangolapreti ili na našem davipop. 

Sastojci

Za tijesto:
1 kg krompira
500 gr brašna
10-15 gr soli
250 ml vode
od 50-150 gr maslaca

Za zapršku:
5 glavica crvenog luka
150 ml ulja
5 gr soli
10 gr crvene paprike u prahu (slatke)
mješavina sosa i koncentrata paradajiza


Skuhajte u slanoj vodi 1 kg krompira te napraviti pire. Dodati so, maslac, vodu te na kraju brašno te umjesiti tijesto. Ostaviti tijesto preko noći u frižideru.

Zaprška se treba napraviti prije kuhanja strangolapreti.
Isjeći na sitno luk te ga lagano dinstati u ulju uz dodatak 5 gr soli.
Kada je luk izdinstan dodati ljevenu crvenu prapriku te prodinstati 2 minute. Dodati mješavinu sosa i koncentrata paradajiza. Ja koristim ovu mješavinu jer mi je taj sos nabliži onome domaćem koga je moja mama nekada pravila.Izdinstati sa sosom oko 3 minute te ostaviti sa strane.

Izvadite tijesto iz frižidera te ga razvucite da dobijete manje valjke.Sjecite mali komadić da dobijete kuglicu veličine manjeg orasa te ju lagano između dlanova uvaljajte te treba da dobijete mali valjčić.
Uradite ovo sa cijelom količinom tijesta.
Spuštajte tjesteninu u vodu koju ste blago posolili te kuhajte oko 4 minute. Izvadite tjesteninu u tepsiju te ponovite postupak dok ne skuhate sve strangolapreti.

Na kraju prelijte zaprškom te uživajte u jelu kao nekada popovi. :)Tagged: , , , , , , , ,

0 comments:

Post a Comment